Predavači: hfz. dr. Kerim Prepoljac, Ersan Grahovac prof.

Ukupno trajanje: 8 mjeseci

Stepeni: 4 stepena

Termini: 2 časa u sedmici

Ukupno: 64 časa

Uvod

Šejhul-islam Ibn Tejmijje, rahimehullah, o relevantnosti arapskog jezika kaže:

“Zaista je arapski jezik obilježje islama i muslimana. Jezik je od najbitnijih obilježja bilo kojeg naroda kojim se odlikuje nad ostalim narodima.”

Na drugom mjestu šejhul-islam o učenju arapskog jezika kaže:

“Učenje jezika primjetno utječe na kognitivne sposobnosti, na odgoj i na vjeru. Također utječe na povođenje za prvim generacijama ovog ummeta, ashabima i tabiinima. Isto tako, arapski jezik je dio vjere, poznavanje arapskog jezika je farz-vadžib, stroga vjerska obaveza svakog obveznika, zato što je razumijevanje Knjige i sunneta obaveza, a ne možemo ih razumjeti ukoliko ne razumijemo arapski jezik; vadžib je ono bez čega se vadžib ne može ispuniti.”

Dakle, Ibn Tejmijje, rahimehullah, smatrao je da je učenje i podučavanje arapskog farz kifaja – vjerska obaveza koju mora ispuniti dovoljan broj ljudi kako bi spala obaveza sa ostalih.

O vrijednosti arapskog, učenjak Ibn Kajjim, rahimehullah, ističe:

“Vrijednost Kur’ana isključivo može spoznati onaj ko poznaje arapski jezik.”

!

Uslovi pohađanja kursa

Poznavanje sufare

Svaki polaznik ovog kursa dužan je poznavati sufaru/arapsko pismo, kako bi mogao pratiti nastavu. Naša akademija ima kurs sufare. Za detaljne informacije o kursu informacije, posjetite link ispod.

Telegram (mobilna aplikacija)

Telegram (mobilna aplikacija), jedan je od elementarnih uslova pohađanja ovog kursa. Da preuzmete aplikaciju, kliknite na sličicu ispod, shodno operativnom sistemu Vašeg uređaja.

Zoom (web, mobilna aplikacija)

Zoom (web ili mobilna aplikacija), jedan je od elementarnih uslova pohađanja ovog kursa. Da preuzmete aplikaciju, kliknite na link OVDJE.

Copyright 2023 | Meknun Akademija